16 mar 2020

Vær forsiktig

I disse koronatider er det dessverre visse elementer som prøver å utnytte situasjonen. Her er noen tips om hvordan man holder seg sikker.

Kriminelle elementer oppretter nettsider som angivelig har med koronaviruset å gjøre og som har til hensikt å tiltrekke seg oppmerksomhet. Dette kan være vanlige nettsider mer for eksempel kart over spredning av viruset. Disse kan brukes til alt fra å spre skadevare (datavirus og lignende) til å forsøke å lure av besøkende personopplysninger, brukernavn og passord og/eller kredittkortsopplysningar. Vær ekstra forsiktig med alt som bruker bank-ID, her kan jeg spesielt anbefalle Kodebrikkesjekken som hjelper til med å fortelle om et bank-ID-vindu er ekte eller ikke.

Vær spesielt oppmerkosom på e-post, SMS-meldinger og telefonsamtaler som omhandler koronaviruset og hvor du blir bedt om å klikke på lenker eller oppgi personopplysninger, brukernavn, passord og/eller kredittkortinformasjon. Vær også forsiktig med å søke opp nettsider som omhandler korona via Google, men bruk heller kilder dere kjenner fra før og har tillit til, dette for å minske risiko for å ende opp på sider som vil gjøre skade på datamaskinen din. Sjekk nettadressen nøye, spesielt om det er mange deler i adressen. Oslo kommune har lagt opp en side med informasjon om de tiltak som gjøres her. Regjeringens hjemmeside er https://www.regjeringen.no, gå helst direkte dit enn å søke via nettet. Verdens helseorganisasjon fins på https://www.who.int.

Politiets nettpatrulje fins på Facebook, Instagram, TikTok og SnapChat og kan hjelpe til i sine åpningstider.

Ellers så ber vi dere om å følge med på nyhetene på radio og TV og å følge rådene fra helsenorge. Les gjerne Røde kors sine "koronavettregler".